“Exit Through the Gift Shop” er ikke en film, den er et fenomen. I seg selv en kommentar på seg selv, kunsten og verden. Dette høres latterlig pretenisøst ut, men det geniale med det er at dette er et prosjekt med pretensjoner som evner å la være å bli pretensiøst. På en måte.

exit_through_the_gift_shop4_729600497

Filmen er den legendariske gatekunstneren Banksys dokumentar om gatekunst og seg selv. Men det ville bryte med hele ideen og konseptet rundt gatekunst å lage en vanlig dokumentar. Litt av poenget med det er jo at dette skal være annerledes, forbudt og mystisk. Derfor har ikke Banksy laget en film om seg selv, han blander dokumentar og fiksjon og lager en film om en fiktiv mann som lager en film om Banksy. Han får fram det en vanlig dokumentar ville fått fram, men har går lenger. Han forteller om en mann som begynner å filme street art nesten tilfeldig, og blir sugd inn i miljøet, og etter hvert begynner å lage gatekunst selv. Mot slutten tar det stadig mer bisarre vendinger og går helt av skaftet.

Det er mye som formodentlig er ekte dokumentar i der inne, men hovedhistorien er bare tøys. Den virker så troverdig. Helt fram til slutten i alle fall. Først og fremst virker den nok troverdig fordi dette er så kult. Dette er noe jeg intenst ønsker å tro at er sant, selv om jeg vet at det ikke er det. Det blir en harselas både med kunstmiljøet, samfunnet, “objetiviteten” til dokumentarfilm, men også med meg som seer. Jeg må jo tenke over hvorfor jeg stadig tar meg selv i å tro på dette mot bedre vitende. Og det hele virker en gang ikke påtatt pretensiøst og selvhøytidelig. Og det er i det siste kunststykket ligger.

exit_through_the_gift_shop2_729600497Jeg føler egentlig nesten at jeg blir lurt til å digge noe som egentlig er en selvforherligende ting som jeg burde fnyse av, men jeg klarer det jo ikke. For det er jo så bra og så kult. Det er rett og slett genialt både i konsept og gjennomføring. Jeg er helfrelst.

Forøvrig var oppsetningen av denne filmen et sted der Kosmorama bommet litt. Jeg var på “Hopp!” der det var 800 plasser og sikkert ikke mye mer enn 50 tilskuere, mens denne filmen var satt opp i Nova 3, som ble stappfult. Denne filmen er så mye omtalt blant folk som liker kunst og hipstere og filmelskere at man lett kunne fylt opp et mye større lokale. Samtidig passer det filmen veldig godt at det blir en litt eksklusiv greie som ikke alle som ville få sett den får sett. Det er med å sørge for at den er mer enn en film, den er et fenomen. Litt som Banksy selv.

Dette er et innlegg fra Kosmorama, originalt publisert på StudiebyENs nettsider.

Tagged with:
 

One Response to Fenomenet “Exit Through the Gift Shop”

  1. […] Tidligere skrevet om denne filmen: “Fenomenet Exit Through the Gift Shop” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 77 access attempts in the last 7 days.