Det er servernedetid for Star Wars: The Old Republic akkurat nå, så jeg benytter anledningen til å reflektere litt over tegneserieåret 2011 for min del. Jeg skal prøve meg med fem ting jeg synes var bra og fem ting jeg synes var mindre bra, eller dårlig som jeg godt kan si det. Fokuset mitt vil være på amerikanske tegneserier, da det er det jeg bruker tid og penger på. Og ja, muligens spoilers, så er dere advart i tilfelle det er spoilers her.

 

Fem gode ting med tegneserieåret 2011

1. The New 52

For de nyinvidde: I USA har du to store tegneserieselskaper (med tunge mediekonsern som eiere) som har de største markedsandelene, og flere mellomstore og masse små. De to store heter Marvel (kjent for Spider-Man, X-Men og Iron Man f.eks.) som eies av Disney, og så har du DC Comics (kjent for Batman, Superman og Wonder Woman f.eks.) som eies av Warner Brothers. De to store kriger jo til stadighet om å ha størst markedsandel og har ofte fans som sverger til det ene eller andre. Jeg var (er fortsatt litt) Marvelzombie. Dette vil si at jeg sverget til Marvel og kjøpte BARE Marvelseriene. Men så begynte jeg å se litt over i andre leiren og så oppdaget jeg stadig mer og mer med DC som jeg likte. Nå har Marvel alle favorittene mine, mens DC har noen favoritter de også. Jeg kommer tilbake til hva som er mine favoritt serier i en topp ti liste på nyåret håper jeg.

Men for å komme til poenget. Gratulerer til DC. Året 2011 er uten tvil DCs år. Dette skal “The New 52” ha all ære for. Konseptet med de nye 52 er at DC valgte å avslutte alle pågående serier som var knyttet til deres hovedunivers, dvs. Action Comics som er serien som nærmet seg det store utgavenummer 1000 ble lagt ned. Og man startet HELE universet ca. på nytt. Med 52 nye serier i løpet av september. Blant de var selvfølgelig en ny Action Comics, men det kommer jeg tilbake til i den eventuelle topp ti listen.

De nye 52 tok nysgjerrigheten til mange og selvøflgelig toppet mange av seriene bestselgerlista for september. Selv fikk jeg jo ny jobb i August så jeg kastet meg på abonnement på tretten av seriene eller noe slikt. Det andre de gjorde genialt kommer jeg tilbake til på punkt 2 i denne lista 😉

Alt i alt var rebooten en suksess! Mange nye gode serier, masse oppmerksomhet rundt valget av denne taktikken. Og Geoff Johns klarer å gjøre Aquaman litt kul. De meste i de nye 52 kommer i samlet form utover nyåret. Anbefaler å sjekke ut noen av de. Spesielt de som kommer seg inn på topp ti lista mi for 2011.

2. Digitale tegneserier

2011 er nok det året hvor det å lese tegneserier digitalt slår ordentlig igjennom og får respekt av de to store. DC valgte med de nye 52 å kjøre alt parallelt digitalt, samme dag som papirutgaven kommer ut, til samme pris. Men etter at et nummer har ligget ute digitalt en måned så setter de ned prisen på digital utgaven med en dollar. Dette er et smart move, som fikk meg til å kjøpe de seriene jeg ikke følger i papirform, digitalt. Og så leser jeg et nummer på bussen på min Android. Marvel har annonsert at de gir ut alt digitalt samme dag som papirutgaven fra og med mars 2012.

Comixology appen er en av mine favoritt apps for 2011. Anbefaler alle med iPhone/iPad eller Android-telefoner til å laste ned den, prøve noen gratis tegneserier, og kanskje eventuelt bli hekta, og kjøpe noen serier også? 🙂 Les mer på www.comixology.com.

3. Skapereide serier som holder koken, (og en fantastisk nyoppdagelse!)

Skapereide serier er det meste som ikke er tegneserier laget på lisens (som Star Wars, Transformers og GI Joe) og ikke er skapt i et univers eid av de to store (Marvel og DC). De to store har egne skapereide publiseringsbrands som de lar sine tegneserieskapere utgi egenprodusert matriale på. Kick Ass er gitt ut på Marvels Icon merke f.eks.  Og så har du Image Comics som er den store skapereide utgiveren.

Men jeg er storfan av Fables serien som har holdt koken i flere år nå. Den er fantastisk. Men takket være det digitale medium, så har jeg testet ut litt flere slike serier og oppdaget en perle av en serie, som egentlig startet i fjor, men har fått sin era i år for min del. Morning Glories erstatter for meg det savnet jeg har etter TV-serien Lost sluttet. Uforklarlige mysterier på en litt spesiell high school. Jeg kjøper nå hvert nummer digitalt, og kommer muligens til å handle papirutgaven av serien i bunden form senere. Kommer nok veldig tilbake til denne i top ti lista mi 🙂

 4. Det som skjedde etter sommereventene.

Jeg skal nok raljere litt om sommereventene til de to store i den andre lista litt lengre ned. Men det som er kommet etter disse eventene er god lesning. De nye 52 har fortjent egen plass på lista. Men Marvel skal ha sitt for det de leverer nå.  Invincible Iron Man, Journey Into Mystery (Loke i hovedrollen), Captain America og Incredible Hulk er serier som har fått en ny vind etter alt mayhemet som skjedde i sommer. Jeg lovet en spoiler: Bruce Banner og Hulken har nå skilt lag. Begge eksisterer samtidig med andre ord. Merkelig greie, men utrolig bra opplegg. Bruce Banner har klikka btw. Daredevil rebooten er også noe som må nevnes! Flott greie! En av disse seriene har nok også fortjent en plass på topp ti lista.

5. TV og filmadapsjoner som rocker.

Thor, Captain America, X-Men: First Class,  Young Justice, Iron Man: Armored Adventures, The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes, Green Lantern Animated series og Batman: The Brave and the Bold. Alle har gitt meg masse underholdning. De to første er filmer av god kvalitet og som bygger opp til neste års The Avengers. X-Men prequelen var endelig en god X-Men film igjen! Resten er animerte serier som er av god kvalitet. Spesielt på historiefronten. Green Lantern har ikke solgt meg på animasjonen enda. Batman: The Brave and the Bold fikk vel totalt tre sesonger. Morro for små og store Batman fans 🙂 Slenger med en hilsen til Star Wars: Clone Wars, ikke direkte relevant her, men bra serie! Absolutt!  Og det vi har sett av trailere av filmer som kommer i 2012 gir meg ingen grunn til bekymring for at det kommende året blir noe dårligere.

Fem dårlige ting med tegneserieåret 2011

1. Sexifiseringen av enkelte kvinnelige karakterer i de nye 52

Det ble en del debatt rundt et par av seriene i de nye 52 var fokuset på sex og de kvinnelige karakterene. Det jeg har lest av debatten, og sett av bilder fra seriene fikk meg til å droppe å kjøpe Catwoman og Red Hood and the Outlaws spesielt. Greit at tegneserier ofte er laget av menn, og leses mest av menn. Men dette rekruterer ikke flere kvinner til mediet. Og kunsten er å lage kvinnene sexy uten at det blir så klisjeaktig og egentlig en dårlig fremstilling av kvinner. Her feilet DC på enkelte titler. Så jeg droppet å bruke penger på de seriene. Og heller støtte serier hvor jeg synes slikt er gjort mere elegant.

Les mer i dette blogginnlegget hos Comics Alliance hvis du intereserer deg for debatten.

2. Kjedelige sommerevents

DCs sommerevent, Flashpoint, var en kjedelig affære. Men de følte vel at de måtte forklare rebooten av hele universet sitt på en måte. De kunne like godt droppet eventen og forklart det i et nummer. De andre miniseriene som var knyttet til hovedeventen leste jeg strengt talt ingen av. Og i dag har de jo uansett ikke noe betydning. Strengt talt.

Fear Itself fra Marvel var også veldig kjedelig. Og brukte egentlig mange nummer på å ikke fortelle noe. De kule tingene foregikk i de vanlige seriene som ble en del av eventen. Og jeg misliker sterkt når Marvel i hovedeventen skriver: Vil du lese hvordan Iron Man fikset de våpnene, les Incredible Iron Man. Og selv om klimakset var det som ga oss spinoffen Shattered Heroes, så liker jeg etterspillet bedre enn selve eventen selv. Dette er vel ikke første gang det skjer med meg, og sikkert ikke siste heller.

3. Digitale tegneserier

Dette er blitt en stor greie. Digitale tegneserier selger som bare det. Men. Hva skjer med papirutgaven framover? Jeg tror tegneseriebrasnsjen finner en redning i dette økonomisk. Men jeg håper ikke papirutgavene får lide ved at de forsvinner. Det er noe eget å lese en tegneserie i papirform i soffakroken hjemme.

4. Hvor er Justice Society of America?

Så DC valgte å reboote universet sitt, men valgte å ikke gi Justice Society of America, hele grunnen til at jeg begynte å snuse på DC, videre liv. Fy dere! Noen av de gamle JSA-medlemmene fikk egne serier, uten at de er noe særlig å skryte av. Men JSA vil være sårt savnet, til de kommer tilbake igjen.

 

5. Filmadapsjoner som suger og kanselering av TV-versjoner som rocker.

Green Lantern og Cowboys vs. Aliens. Green Lantern er latterlig dårlig. Og kjedelig. Desverre. For jeg elsker Green Lantern tegneserien. Og svaret til Warner Brothers når de prøvde å finne ut hvordan oppfølgeren skal bli bedre: Vi må gjøre filmen mørkere. Gritty is everything. Jeg blir litt sinna, fordi jeg blir vel litt lei av alle de mørke og dystre filmene. Det funker for Batman, men Green Lantern. Det skal lyse grønt!

Og kanseleringen av Batman: The Brave and the Bold. Buuuuu!

2011. For et år. Jeg har sikkert noen andre ting som skulle vært nevnt. Jeg kommer uansett tilbake til en del av det når jeg skriver min topp ti tegneserier for 2011 litt nærmere nyttår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 221 access attempts in the last 7 days.