Sid Meier's Pirates! De siste månedene har antagelig 90 % av all min dataspilling foregått på Ipad-en min. Eller jobben sin Ipad for å være nøyaktig. Jeg hadde i lengre tid avskrevet nettbrettet som en hybrid mellom min ultrabærbare PC og en smarttelefon jeg ikke hadde bruk for. Etter som jobben hadde utstyrt meg med gode versjoner av begge så mente jeg at nettbrettet var helt overflødig. Det var inntil vi skulle begynne å utstyre alle de politikerne vi sender sakspapirer til med nettbrett. Da måtte vi plutselig ha selv også, og vips ble jeg bruker av mitt første eple-produkt. Det viste seg nemlig at app-tilgangen til Android enda ikke var god nok til at Android brett kunne være et alternativ. Kanskje ikke fra dag 1, men definitivt fra dag 3, viste deg seg imidlertid at den hadde kvaliteter som tilførte mer enn de dingsene jeg hadde fra før, og den ble veldig fort et veldig flittig brukt jobbverktøy. Når brettet med den halvspiste frukten på var i hus måtte jeg selvsagt laste ned et par spill. Etter hvert ble det noen til. Nå blir det stadig litt spilling i ledige stunder. Jeg var ikke noen storspiller fra før, men mengden spill både for meg og det andre medlemmet av husstanden har gått vesentlig opp etter at Ipad-en kom til huset. Min erfaring begrenser seg dessverre også kun til det tidligere nevnte eple-produkt, så påfølgende omtale vil kun forholde seg til Ipad. Jeg antar dog at det meste som gjelder for Ipad også gjelder for andre nettbrett. Jeg mistenker imidlertid at tilgangen på spill fortsatt er vesentlig dårligere enn på andre plattformer. Men Android kom etter på smarttelefonmarkedet, og jeg regner med det er et tidsspørsmål på nettbrettmarkedet også. Hva er så fordelene med Ipad som spillplattform? Her er noen, i uprioritert rekkefølge:

 • Tilgjengelighet. Jeg har padda med meg stort sett over alt. Om jeg sitter i sofaen hjemme, på bussen, på venteværelset eller for den saks skyld i en litt ensom pause på jobben, så har jeg spillene tilgjengelig. Det gjør det mye lettere å plukke den opp og spille litt. Kombinert med muligheten til push-varsler/notifications kan man også få til pågående rundebaserte flerspillerspill som for eksempel Wordfeud og DrawSomething.
 • Berøringsskjerm. Om man designer et spill som passer for det, så er faktisk berøringsskjermen på Ipad-en en glimrende spillkontroller. Spill som stort sett er mus-kontrollert på PC kan funke minst like bra på en berøringsskjerm, som for eksempel Sid Meier’s Pirates, mens spillene som utnytter multi-touch-funksjonen kan la deg gjøre ting på et nettbrett du ikke kunne gjort på en PC-skjerm, som for eksempel den lille perlen Contre Jour. Brettspill funker også utmerket på det mediet som ligner mest på et spillebrett. Det kommer jeg mer tilbake til i påfølgende innlegg.
 • Komfort. Padda er med i godstolen eller sofaen, og gjør det mulig å spille mens man ellers slapper av heller enn å måtte sitte på et skrivebord foran en statisk skjerm. Joda, jeg vet at man kan ta med laptop-en i sofaen også, men ergonomien blir ikke særlig god. Håndleddene mine har verket ganske intenst etter å ha kjørt noen timer Civ-spilling i sofaen med touchpad-en på laptop-en. Ikke å anbefale.
 • Enkel netthandel. Det er ikke fryktelig komplisert å handle spill over Steam på PC-en heller, men det konkurrerer ikke med enkelheten ved å kjøpe spill på App Store. To klikk og et passord, og vips har man blåst av noen kroner på et spill. Spillene er stort sett ikke dyre, noe som selvsagt gjør det mer fristende. De lastes ned ferdig installert, og de består heller ikke av store nedlastinger. Selv med dårlig dekning kan man være i gang med å spille et par minutter etter at man fant spillet.

Contre Jour

Men, det er selvsagt en rekke ulemper også. Det skal ikke stikkes under en stol. Noen av dem er:

 • Liten skjerm. Ipad-en har en 10,1 tommer skjerm. Selv med den glimrende pinch-zoom-funksjonen, som for eksempel gjør Carcassonne svært spillbart, har utviklerne til syvende og sist mindre skjermplass å boltre seg på. Det gjør at en del spill ikke egner seg like godt, i alle fall uten smarte adaptasjoner.
 • Lite prosessorkraft. Selv om skjermoppløsning og prosessor i padda er bedre enn det jeg hadde for et par bærbare PC-er siden, er det ikke til å stikke under en stol at det er store begrensninger i hva en Ipad kan gjøre. Etter som man stort sett ikke lenger tolererer fordums piksellerte grafikk, utfordres fort prosessor og grafikk-kapasiteten til det ytterste. Ipad er ikke plattformen for 3D-grafikk eller det mest avanserte, men PC-grafikk fra noen generasjoner tilbake, nok en gang med Sid Meier’s Pirates som eksempel, funker bra. Selv med nedskalert grafikk i to dimensjoner blir nok fortsatt spill med for mange kalkulasjoner for drøye. Civ4 og mange andre rundebaserte strategispill hadde nok fungert glimrende på touch-skjerm, men jeg antar at det er for svake prosessorer som er grunnen til at vi ikke har sett nettbrett-varianter av dem enda [Edit: Ble gjort oppmerksom på at det finnes et Civ-spill kalt Civilization Revolution. Må prøves.].
 • Mangel på tastatur (og andre kontroller-alternativer). Ipad-en har berøringsskjerm, vel og bra. Det er imidlertid også den eneste kontrolleren den har. Ikke mus, ikke tastatur (joda, det finnes Bluetooth-tastaturer, men da er du straks svært nærme en laptop igjen). Det setter selvsagt også store begrensninger. Padda passer for spill som passer for touch-skjerm. First person shooters gjør seg ikke like bra.
 • Støtte til den store stygge ulven. Jeg liker jo egentlig ikke disse produktene med et halvspist eple bakpå, og vil jo helst støtte opp om andre alternativer. Derfor er det med en viss bismak at jeg lar et sånt produkt få så mye av min tid.

Alt i alt: Ipad-en har blitt den mest brukte spill-plattformen i heimen hos meg. Den inneholder visse begrensninger, men til tidsfordriv-spilling i korte intervaller av gangen finnes det mange gode spill der ute som virkelig utnytter dens kvaliteter på en ypperlig måte. Jeg legger den nok ikke fra meg med det første. Har du noen gode erfaringer med nettbrett-spilling? Spiller du på et Android-brett? Har du noen gode tips? Ellers: Følg med på kommende blogginlegg. Snart kommer mine topp 5 brettspilladaptasjoner til Ipad. Ticket to Ride Europe

Tagged with:
 

2 Responses to Nettbrettet som spill-plattform

 1. […] Nettbrettet som spill-plattform […]

 2. Eirik Uthus says:

  Jeg har jo et Android nettbrett. Nærmere bestemt Samsung Galaxy Tab 2 10.1′. Og her kommer vel det ene jeg missunner iOS-padene litt. Det produseres/”oversettes” flere brettspill til denne plattformen enn Android.

  Det er kanskje flere grunner til dette. Men hovedbegrunnelsen jeg ofte leser er: Det er for mange varianter/leverandører av Android-systemet at det er vanskelig å lage en Androidversjon av spillet.

  Men noen er det jo. Elder Scrolls har jeg jo prøvd et par ganger. Wordfeud var jeg jo på i våres. ETC. Men desverre ligger Androidversjonene langt etter… Så jeg må nok nøye meg med de analoge variantene 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 221 access attempts in the last 7 days.