Forrige innlegg omtalte  fordeler og ulemper med nettbrettet som spill-plattform. Noe av det jeg har spilt mest på Ipad-en er forskjellige brettspilladaptasjoner.  I denne og kommende innlegg kommer mine topp 5 brettspilladaptasjoner. Jeg begynner med plass 5: Small World.

Topp 5 brettspilladaptasjoner:

 1. ……………….
 2. ……………….
 3. ……………….
 4. ……………….
 5. Small World

Brettspillet Small World er den humoristiske og forenklede versjonen av brettspill-klassikeren Vinci, relansert av det amerikanske spillselskapet Days of Wonder. Som brettspill er det et bra spill, men jeg foretrekker det større og mer omfattendeVinci over nyversjonen. I Small World spiller du en fantasy-rase med en gitt spesialegenskap og en tilfeldig ekstra-egenskap. Du kjøper en valgfri rase og erobrer verden med denne til den har utspilt sitt potensiale. Da lar du den gå i “decline” og velger en ny rase i påfølgende runde. Man får poeng for hver provins den aktive rasen holder på slutten av en runde, i tillegg til alle gjenværende provinser for den foregående rasen. I tillegg gir enkelte spesialegenskaper ekstrapoeng.

Ipad-versjonen er en forenklet versjon av brettspillet igjen. Brettet er redusert i størrelse (færre provinser) og spillet er redusert til et 2-spiller-spill. To ekspansjoner som gir flere raser og spesialegenskaper finnes som “in-app purchases”. Jeg har ikke prøvd disse, men de øker nok “replay value” når man går lei av de samme kombinasjonene av raser og spesialegenskaper (Jeg har enda ikke kommet dit). Spillet gir mulighet til å spille mot en menneskelig spiller på hver sin side av padda eller mot en AI (med det kreative navnet Bot 2). Spillet kan kjøpes for 49 kroner i App Store og finnes så vidt jeg vet kun til Ipad.

Dette spillet har gitt meg mye moro Small World er et bra spill, og Ipad-versjonen tar stort sett vare på moroa fra brettspillet. Som tospillerversjon har spillet en ganske annen dynamikk enn versjonen for flere spillere. Jeg savner muligheten til å spille mot flere, men antar at det gjorde det vesentlig mye enklere å programmere en god AI for spillet, og tilpasse grafikken til den plassen man har til rådighet på padda. I tillegg går det selvsagt kjappere å spille en runde når man bare spiller med to, noe som gjør det bedre tilpasset “casual gaming” på farten. Det mindre brettet gjør også hele spillet litt mer klaustrofobisk. Jeg liker som regel litt mer armslag i strategispill, og spills om går over litt flere runder. Derfor liker jeg Vinci bedre enn Small World, og Ipad-versjonen blir enda litt mer begrensende.

Spillet ser veldig pent, happy og fargerikt ut, i tillegg til å fortsatt se ut som et brettspill. Alle brikker flyttes rundt på skjermen med pekefingeren, og de er tilpasset godt i størrelse til at dette funker bra. Det eneste du må passe på er å ikke bomme eller flytte før du tenker, for det finnes ingen “undo”-funksjon. Med et spill på bare 10 runder kan én feil veldig fort koste deg dyrt.

Positive sider:

 • Ipad-versjonen av et godt brettspill.
 • Ser pent ut.
 • Kjapt å spille – bra for en busstur på vei til jobb.
 • Brukbar AI.
 • Funksjonelt interface.

Negative sider:

 • Bare for to spillere.
 • Mindre spillebrett enn originalspillet.
 • Litt for lett å gjøre feil.
 • Ikke en 100 % fullverdig adaptasjon av brettspillet, som ikke er helt det samme som Vinci.

Alt i alt holder dette til å være et veldig bra Ipad-spill, men det kommer bare akkurat med på topp 5-lista, og holder ikke til å være beste Days of Wonder-spill  på den.

Tagged with:
 

4 Responses to Brettspill på Ipad: Small World

 1. […] Brettspill på Ipad: Small World […]

 2. Eirik says:

  Jeg har ikke prøvd Padde-versjonen men personlig synes jeg Small World har noen styrker i forhold til Vinci. (Det er blant annet lettere å lære bort.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 118 access attempts in the last 7 days.