Puerto Rico har alltid vært ett av mine favoritt-brettspill, helt siden jeg ble introdusert til det på spillklubben Hexagon da det var rimelig nytt. Det er brukbart kjapt og enkelt å spille, med tilstrekkelig variasjon og reelt alternative veier til seier. Ipad-versjonen er ingen skuffelse. Den kopierer spillopplevelsen fra brettspillet rimelig nøyaktig.

 

Topp 5 brettspilladaptasjoner for Ipad:

 1. ……………….
 2. ……………….
 3. Puerto Rico
 4. Wordfeud
 5. Small World

For den som ikke har spilt brettspillet, fungerer det sånn ca. slik: Man har vært sitt område til å plassere bygninger og et annet til å plassere plantasjer. For å skaffe seg handelsvarer må man etablere plantasjer, befolke disse med arbeidere, lage produksjonsbygninger og befolke også disse med arbeidere. Da får man handelsvarer som man enten kan selge for penger til å bygge nye bygninger eller skipe ut til Europa for å få seierspoeng. Man får også seierspoeng for bygninger, og den med flest seierspoeng når man er tom for folk, poengbrikker eller noen har fylt opp sitt byggeområde, vinner. Rundene spilles ved at hver spiller velger en rolle som gir en handling ; bygge, skipe ut varer, selge varer, produsere nye varer, få nye plantasjer, få nye folk eller få penger. I de fleste tilfellene får alle spillere muligheten til å gjøre dette, men den som valgte rollen får gå først og får en eller annen bonus. Strategisk riktig valg av roller til riktig tidspunkt er en viktig del av spillet.

På Ipad har jeg stort sett bare spilt spillet i en-spiller-modus, men AI-ene er overraskende gode. Selv etter mye trening klarer jeg sjelden å vinne mer enn en av tre ganger. Brettspillet tar ca. tre kvarter å spille, med AI-er som motstandere går det på et kvarter til tjue minutter. Spillet er en praktisk talt perfekt konvertering av brettspillet, med en liten justering: Det er endret litt på størrelsen på bygningene, og man plasserer ikke bygningene selv – de plasseres ut automatisk. I praksis ser jeg ikke på dette som noe stort tap. Plasseringen av bygninger er sjelden noe stort problem i brettspillet  heller.

En annen positiv side er muligheten til å justere hastighetene på AI-er og animasjoner. I starten kan det være kjekt med litt trege animasjoner til å se hvordan de andre spillerne flytter, men etter hvert som man er litt mer dreven kuttes ventetiden kraftig når man justerer opp hastigheten.

På den negative siden: hovedutfordringen til Puerto Rico på Ipad vises veldig godt i hoved-skjermbildet. Det er trangt om plassen:

I brettspillet har hver spiller sitt eget brett med plasser til å bygge bygninger og etablere plantasjer. Spillet fordrer at man kan se de andres brett, noe som gjør det utilstrekkelig å bare se ditt eget på skjermen. Utviklerne har løst dette med å krympe og komprimere alle brettene og skvise dem inn på et 9,7″ skjermbilde (på Ipad2). Alle de forskjellige skjermelementene på det bildet er noe man trenger å trykke på.  Det fører selvsagt til at det er lett å trykke feil på ett av de bittesmå ikonene. Heldigvis er dette løst ved at man har en “undo”-funksjon for siste trekk. Trykker du feil har du mulighet til å hoppe tilbake og prøve på nytt. Det gjelder bare å følge med så man legger merke til eventuelle feil før man gjør noe nytt. Og trykke feil gjør man. Det hjelper med en pekepenn (som for eksempel denne til en hundrings fra Clasern), men det er ikke til å komme unna at det er trangt om plassen på skjermen.

På tross av dette har jeg gitt Puerto Rico 3.-plassen på lista. Det er nemlig mer enn nok moro i dette spillet til å gjøre opp for at det er litt knotete.

Positive sider:

 • Basert på et bra brettspill
 • Trofast adaptasjon av brettspillet
 • Bra opplæring for den som ikke kan reglene
 • Kjapt
 • Ser OK ut

Negative sider:

 • Trangt om plassen på Ipad-skjerm
Tagged with:
 

One Response to Brettspill på Ipad: Puerto Rico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 77 access attempts in the last 7 days.