2012 har vært året hvor filmene basert på tegneserier nådde sin foreløpige høydare. Jeg ser på deg The Avengers. Men hvordan har da tegneserieåret 2012 vært. Og hvilke tegneserier har vært mine favoritter? Denne topp 10 lista var noe vanskelig å sette sammen. Jeg ville gjerne vise respekt til mange serier som har underholdt meg i mange år nå, men hvor mange av de sluttet nå i høst grunnet store forandringer hos Marvel. Men jeg ville også lage en rettferdig liste over de seriene jeg likte best i det året som har gått. Og jeg har jo fått et par overraskelser i løpet av året over serier som jeg ikke har forventet all verden av men som har innfridd over forventningene. Listen har fem serier som også var på listen fra 2011, og fem nye serier. 2012 har vært et fantastisk tegneserieår når jeg ser meg tilbake.

Avengers vs X-Men. 2012s store Marvel event.

10. The Amazing Spider-Man (Marvel Comics)

The Amazing Spider-Man sluttet med nummer 700.

The Amazing Spider-Man har i 2012 vært konstant bra, likt årene før. Men selv om kanskje 2011 listen min ble litt preget av fanboyen i meg har jeg latt være å løfte ham så høyt i år. Serien har vært i gode hender under Dan Slott, og selv om serien sluttet rett før jul, etter femti år, så har jeg trua på at vi nok får se The Amazing Spider-Man igjen. Men 2012 har også gitt mange gode Spider-Man/Peter Parker momenter som jeg tar med meg.

9. The Flash (DC Comics)

En av de nydelige introsidene i The Flash

The Flash er desverre den eneste DC Comicsserien på lista. Jeg hadde håpet at The New 52 fra 2011 skulle gi meg noen høydere som kunne tronet litt mer på listen. Men Flash holder farten, og har noen av de flotteste tittelsidene i noen serie jeg leser i dag. 2012 har også gitt oss innblikk i The New 52 Rouges og Gorilla Grodd. Klassiske Flash skurker med god vri. Jeg håper denne serien holder koken i 2013 og at mange følger etter. Jeg har i hvert fall lagt merke til navnene Fracis Manapul og Brian Buccellato, tegnerne/skriverne av the Flash.

8.Avengers Academy (Marvel Comics)

Avengers Academy vs the Jean Grey School of Higher Learning.

De ungene i Avengers Academy går virkelig livets skole. Elevene ved Avengers Academy er blitt elever der fordi de har opplevd ting som muligens kunne gjøre de til kriminelle i en voksen alder. Hank Pym (Ant/Giant Man) oppretter skolen for å vise de på riktig vei. I løpet av serien har de vist at de er å regne som helter. Selv om noen av de må ta noen tøffe valg, og gjør noen drastiske ting. Christos Gage har gitt meg mange nye karakterer jeg liker med denne serien. Desverre sluttet denne også i 2012, men noen av karakterene er med videre i andre serier.

7. Journey into Mystery (Marvel Comics)

Lille Loke og Leah. Ute på lurerier.

Lille Loke har ført meg på en magisk ferd sammen med sine venner. Han er kjent som “The Trickster” for en grunn. Ingen stoler helt på ham, men av en eller annen grunn får han leke med de andre gudene. Og ikke rent så sjelden redder han også dagen. Serien har vært en fryd å følge, og selv om Loke er ute av serien og går over i Young Avengers (med Kieron Gillen som skribent), så har de par første nummerene med Sif i hovedrollen fått meg til å følge serien videre også i 2013.

6. Wolverine and the X-Men (Marvel Comics)

Wolverine-and-the-X-Men-04-TheGroup-Megan-pg01-e1326338061361
Wolverine har kustus på elevene sine.

Wolverine and the X-Men er den beste X-Men serien jeg har lest på lenge. Jason Aaron har, med ulike tegnere, gitt ut et fantastisk nummer etter det neste. Wolverine er rektor på the Jean Grey School for Higher learning sammen med Kitty Pryde (hjerte). Serien er full av morosomme eventyr og episoder. Du blir glade i elevene ved skolen. Og året har også hatt noen triste hendelser. Det beste med serien er at av alle seriene som var innblandet i Avengers vs X-Men, så kom denne nok best ut av det uten å være for sterkt knyttet til det som skjedde i den store hendelsen.

5. Fatale (Image Comics)

Damer er farlige greier!

Ed Brubaker og Sean Phillips. Vær så snill å lage krimtegneserier sammen resten av livet. Fatale er en krim-noir serie som er satt til 50-tallets USA, hvor vi følger en, you guessed it, klassisk “femme fatale” og personene som påvirkes av hennes tilstedeværelse. Serien har en herlig stemning takket være Sean Phillips streker. Og det er INGEN superhelter i den. Men noe kultisme er det nok å finne. Som seg hør og bør. Påsken er her om kun få måneder. De to første samlealbumene er ute. Løp og skaff deg noe å lese i påska!

4. Manhattan Projects (Image Comics)

Noe av det morsomme persongalleriet i the Manhattan Projects

Noe av det morsomme persongalleriet i the Manhattan Projects

Jonathan Hickman har fått den stjerna som Brian Michael Bendis hadde i sin tid for min del. Og det er ganske morsomt, for jeg tror skiftet skjedde i løpet av serien de startet å skrive sammen for Marvel som het Secret Warriors. The Manhattan Projects er en fantastisk syk serie som handler om alle de hemmelige prosjektene som den amerikanske hæren drev på med under den kalde krigen. Persongalleriet består av ganske mange morsomme karakterer. Og fra og med møtet med Oppenheimer i nummer 1 og til og med møtet med sovjets variant av disse prosjektene, så har det vært en fryd å lese.

3. Daredevil (Marvel Comics)

Daredevil og blodårene.

Den siste av seriene som også var på listen for 2011 holder standen og øker i plasseringen. Den nest beste serien Marvel gir ut for tiden er skrevet av Mark Waid, og han får hjelp av noen gode tegnere som visualiserer den blinde Daredevils andre sanser på en veldig flott måte. Samt at Waid har klart å løfte Daredevil opp fra den mørke grøfta og opp i lyset! Hvert nummer er en fryd for øyet.

2. Hawkeye (Marvel Comics)

Hawkeye blir litt tatt på senga…

I 2012 slipper Marvel og Disney filmen The Avengers. Så annonserer de en soloserie for Hawkeye. Dere vet, han med pil og bue i filmen. Jeg tenkte: tror de virkelig at Hawkeye klarte å bli så populær av filmen at han klarer å bære en tittel alene? De har jo prøvd dette før og feilet. Men så setter de Matt Fraction og David Aja på jobben. I god Hawkeye-stil traff de midt i blinken. Hawkeye er den beste serien Marvel publiserte i 2012 og fortsetter nå på nyåret 2013. Den følger Hawkeye på sine eventyr, når han ikke driver å redder jorden med Avengers. Aja tegner dette fantastisk, og i nr. to klarer han å klemme inn en telefonsamtale på 24 ruter på en side. Og det ser bra ut! Den visuelle stilen, samt Hawkeyes agentlignende soloeventyr gjør dette til en serie jeg håper holder takten i mange år framover.

1. Saga (Image Comics)

Kjærleik i Saga.

Årets beste tegneserie er Brian K. Vaughans og Fiona Staples’ Saga. Jeg var stor, stor, fan av BKVs Y – The Last Man. Han ga meg også Marvels Runaways. Så når BKV endelig kom tilbake fra å skrive TV-ting, til tegneseriebransjen, så var jeg ikke lite spent. Historien er en liten science-fiction variant av en “Romeo & Julie”-situasjon. To parter fra hver sin krigende rase finner hverandre, får barn, og må flykte fra de krigende rasene for å redde sin partner evt. barnet. I historien er barnet forteller, og vi ser konturene av en sci-fi-opera, med hodejegere, spøkelser, en rakettskog og i det første nummeret får vi en sexscene som kan brenne seg fast på mange skjermer (it is a pun). Første delen er samlet. Anbefales på det sterkeste! Det er vakkert å se på, morsomt å lese og har en magi som vil hekte deg.

Honourable mentions (i uprioritert rekkefølge)

Disse seriene er gode men av ulike grunner ikke blant topp 10

 • Fantastic Four/FF (Marvel Comics) – Jeg vurderte å gi disse 10’ende plassen. Men så vant Spider-Man fanboyen over. Men disse to seriene, Fantastic Four og FF, under Jonathan Hickmans fantastiske plotting og historiebyggeevne har vært en fryd. Det er slutt for hans løp på serien. Men jeg vil ha gode minner. Fantastic Four i en alternativ historie der Tyskland vant andre verdenskrig var en spesiell opplevelse som nok vil stå fram som et av de beste enkeltnummerene i 2012 for min del.
 •  Captain America (Marvel Comics) – slutten på Ed Brubakers episke Captain America historie kom også i 2012. Dette har vært en sterk spionaction på mange måter. Og uten Brubaker, ingen Winter Soldier.
 •  Morning Glories (Image Comics) – fortsatt bra og spennende! Men kjøper den desverre bare digitalt og får ikke fulgt så godt med. Men er du ute etter en tegneserie best beskrevet som en krysning mellom Lost og en eller annen High School drama. Løp og kjøp! Nick Spencer er et mysterium. Og hans nye serie Bedlam virker crazy!
 • Batman (DC Comics)- DCs beste Batmanserie for tiden. Skrives av den nye fanfavoritten Scott Snyder. En serie som sikkert burde vært på topp ti, men kjøper den digitalt å får ikke helt fulgt med godt nok. Joker is back though!
 • Brian M.Bendis – Jeg begynte å abonere på Avengers når BMB tok over skrivejobben der i 2004. Siden det har han jo skrevet Avengers, New Avengers, Mighty Avengers og mere Avengers. Alt har vært helt grei underholdning og jeg har kost meg masse. I år sluttet han og hoppet over til X-Men. Hvis de tre første nummerne av All New X-Men har noe som helst frampek til hvordan resten av hans tid med X-Men vil være så er jeg enda glad til! Men takk for Avengerstiden.
 • Locke & Key (IDW) – En fantastisk serie om tre unger, the Keyhouse og masse nøkler som åpner litt spesielle “dører”. Kunne lett sneket seg inn på topp 10. Men jeg plukket opp første samlealbum i år, og har kun lest bøkene samlet. Siste bok gis nå i disse dager ut som enkeltnummer og jeg venter på den samlede utgaven som kommer i løpet av 2013.

Som dere kanskje skjønner av listen når dere leser dette, så var det mange forfattere som sluttet med sin tid på enkelte serier. Mange av seriene fortsetter. Mange av forfatterskiftene var rene rotasjoner. Jeg gleder meg mer og mer til resten av 2013, og håper det holder mål, minst på nivå som 2012.

Tagged with:
 

2 Responses to Topp 10 tegneserier fra 2012

 1. Sverre says:

  Jeg registrerer egentlig bare at jeg er sørgelig akterutseilt på tegneseriefronten. Tror det bare er Captain America jeg har lest noe av blant de du lister opp her. Eller på den andre siden: Jeg har mye bra jeg kan glede meg til.

  Synes det er spennende at Hawkeye og Daredevil blir trukket opp her. Jeg synes Daredevil har vært et kult innslag i en del serier, men jeg har aldri lest noen av hans egne serier. Hawkeye har alltid hatt en evig bikarakter-status i min bok, og jeg har aldri tenkt på han som en egen serie verdig. Kan ikke tro at det filmen alene som har gitt ham popularitet, for han er vel den klart svakeste helten der. At du gir dem så bra omtale gjør meg unektelig interessert i å ta en titt.

 2. Eirik Uthus says:

  Jeg vet ikke om du har rukket å lese Hawkeye enda (eller #Hawkguy som de så morsomt sier på Twitter). Det er fortsatt, etter over ti nummer, min favoritt så langt i 2013. Det er ikke så mye det at han bærer serien alene (noe han gjør!), men det “hva gjør en superhelt når han ikke henger med Avengers”-fokuset som er fantastisk morsomt. Pizza dog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 221 access attempts in the last 7 days.