Kosmorama2013

Den årlige film-orgien for filmnerder i Trondheim nærmer seg igjen med stormskritt. Det er klart for Kosmorama 2013, og programmet gir mye å se frem til. Jeg vet ikke om det er jeg som er mer oppdatert på film enn jeg har vært tidligere år, eller om det er Kosmorama som har gått for et program med flere filmer som har hatt litt forhåndsomtale, men i år er det til og med en hel del filmer jeg har et forhold til før de kommer. Det har ikke vært normen for min del tidligere år. Det er mye spennende på årets program, men her er 5 filmer jeg faktisk har hørt om fra før og ser spesielt fram til på årets festival (hvis jeg nå klarer å få dette programmet til å gå opp):

1. Stoker 

Chan-Wook Park er vel den store stjerneregissøren fra Korea. I alle fall for oss i vesten. Etter å ha sett tre av hans tidligere filmer (Thirst, Oldboy og Sympathy for Mr. Vengeance) er jeg svært spent på hva han kommer med denne gangen. Hans tidligere filmer blandet vold og gørr med fiffige historier, humor og vemodighet i en interessant miks med en ganske særegen stil. Stoker er hans første amerikanske film, og den har tydeligvis fått litt blandet mottagelse i USA. Noen digger den og noen synes ikke den har noe å fare med. Som fan av regissøren har jeg likevel trua på at dette kan bli interessant.

2. Paradis: Håp og Paradis: Kjærlighet

Ulrich Seidl er nok en velkjent stjerneregissør som har en film på årets Kosmorama. Jeg har ikke sett noen av hans tidligere filmer, men har hørt mye snakk om Import/Export fra 2007, og Paradis-trilogien hans fra 2012 og 2013. Av tidligere omtale av paradis-trilogien, har jeg fått med meg at den første og siste (kjærlighet og håp) skal være gode, mens den i midten skal være håpløst elendig. Jeg håper derfor å få med meg disse to.

3. The Shining (i langversjon)

“The Shining”, eller “Ondskapens hotell”, er en av de få skrekkfilmene jeg virkelig liker, og generelt anerkjent som et mesterverk innen sjangeren. Her kommer den i en versjon som er en halv time lenger enn den versjonen jeg har sett tidligere, og jeg ser stort frem til et gjensyn med filmen i ny versjon, og for første gang på kino.

4. Laurence Anyways

Filmer om transseksualitet og kjønnsskifte er som regel ikke det som først trigger min interesse, men denne filmen har jeg hørt så utrolig mye positivt om at jeg likevel er veldig spent på å se den. Etter premièren i Cannes virker det som at alle er over seg av begeistring og omtaler den som en av tidenes beste filmer. Regissøren, Xavier Dolan har blitt genierklært i en alder av 24 år (ja, han er født i 1989!). Jeg lurer veldig på om det er mulig at den kan leve opp til hypen.

5. Aelita, queen of Mars

Klassisk science-fiction, gjerne russisk fra 1921, treffer mine sjangerpreferanser vesentlig bedre enn foregående. På Kosmorama vises denne stumfilmen kombinert med en konsert med Ugress, ledet av Gisle Martens Meyer, en av mine favoritt-artister. Dette er utrolig spennende. Jeg er ikke sikker på om jeg faktisk får med meg denne spesialvisningen, men det er noe jeg virkelig håper å få med meg. Spennende saker!

Tagged with:
 

One Response to Alt klart for årets film-orgie – 5 filmer jeg ser fram til på Kosmorama

  1. Eirik says:

    Stoker er på “watchlisten” min og, men jeg er ikke helt ferdig med å legge kabalen ennå. Leker med tanken på å se The Shining, mend et bryter egentlig med prinsippet mitt om ikke å se filmer jeg har sett før. (Og jeg mener jeg har sett den utvidete versjonen en gang på DVD…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 196 access attempts in the last 7 days.