Da er jeg endelig ved toppen på min liste over brettspill for Ipad. Listen har kanskje blitt utdatert før den ble ferdig, men topplasseringen ville nok uansett vært den samme.

Carcassonne 2

Carcassonne er ikke bare et av mine favoritt-brettspill til å spille hjemme på spisebordet, det er også den beste adaptasjonen av et brettspill til Ipad. Dette er selvsagt en konsekvens av at spillet egner seg ekstremt godt til Ipad-plattformen, men adaptasjonen er også gjennomført på en svært god måte. En verdig vinner av min lille kåring.

Topp 5 brettspilladaptasjoner for Ipad:

 1. Carcassonne
 2. Ticket to Ride
 3. Puerto Rico
 4. Wordfeud
 5. Small World

Brettspillet Carcassonne tar sitt navn etter den franske byen med samme navn, kjent for sine bymurer og sine festningsverk. Dette er også utgangspunktet for spillet, som går ut på å plassere ut kvadratiske brikker med elementene by, vei og åkerland. Disse må plasseres inntil de brikkene som allerede ligger på bordet slik at de passer sammen, og former sammenhengende byer, veier og åkre. Disse har man mulighet til å kontrollere ved å plassere sine trefigurer som man har et begrenset antall av. Man får poeng enten når en by blir helt omsluttet av bymur, når en vei avsluttes i begge ender, eller når spillet er slutt. En viktig del av spillet går ut på å resirkulere brikkene man har på brettet gjennom å avslutte byer og veier.

Carcassonne 1

Noe av det som gjør spillet så attraktivt er en veldig enkel grunnmekanikk. Spillreglene kan lett læres også av den som har lite erfaring med brettspill, eller barn ned i 8-10-årsalderen. Jeg kjenner voksne som jevnlig taper for 10-åringene sine i dette spillet. Spillet har en god miks av tilfeldigheter, strategi og spiller-interaksjon. Du trekker tilfeldige brikker til å legge ut, men det krever god strategisk teft for å plassere dem på en måte som gir deg de beste mulighetene for poeng. Du må også velge når, hvor og hvordan du vil disponere dine trefigurer, som du fort går tom for. Med god plassering av spillebrikker og figurer har du også muligheter for å ødelegge for dine motstandere gjennom å gjøre deres byer og veier vanskeligere å avslutte eller gjennom å stjele kontrollen over dem.

Enkelheten, både regelmessig og visuelt gjør det til et takknemlig spill å overføre til nettbrett. Grensesnittet er også holdt til et minimum. Mer trenger man heller ikke, og en litt kjedelig trebord-layout kler spillet, og tilbyr ingen distraksjoner. I motsetning til i den fysiske varianten der størrelsen og formen på bordet ditt begrenser hvordan det er mulig å legge brikkene, så er det virtuelle bordet uendelig stort i alle retninger. Dette løses greit med å dra det over skjermen og zoome inn og ut med knipebevegelser. Det er ubegrenset mulighet til å plukke opp igjen og flytte på spillebrikkene til du har bestemt det for hvordan du vil legge den, og har plassert ut en mann, noe som også reduserer konsekvensen av å trykke feil på skjermen. Selve spillopplevelsen er dermed mer eller mindre akkurat like god på Ipad som ved fysisk spilling.

Spillet fungerer godt både for en eller flere menneskelige spillere, med et valgfritt antall AI-spillere. Carcassonne er også ett av de få brettspillene som i sin originale form også fungerer veldig godt som to-spiller-spill. Flerspillerfunksjonaliteten er også løst godt med muligheten til spill med to brett både via Bluetooth, wifi og internett i tillegg til “pass-and-play” med flere spillere som deler brett. Man kan inkludere AI-er dersom man ønsker. En morsom vri på disse er at de finnes med flere ulike personligheter. I tillegg til de typiske “easy” og “strong” finner man personligheter som “evil”, “weird” og “simple” med ulike spillestiler som kan gi variasjon.

Carcassonne 3

En av de viktigste fordelene, slik det også er med den fysiske versjonen før man forurenser det med alt for mange ekspansjoner, er at dette er et kjapt og enkelt spill. Mot AI-spillere kan man rekke et spill på et kvarter om man er kjapp.

I tillegg til grunnspillet har det jevnlig blitt gitt ut ekspansjoner, tilgjengelige for kjøp i appen. For øyeblikket er det ekspansjonene “River”, “Inns & Cathedrals”, “Traders & Builders”, “Princess & Dragon” og “Phantom” som alle er ekspansjoner fra det originale brettspillene. Disse ekspansjonene koster fra 7 kr (1 $) og oppover.

I tillegg til grunnspillet, med diverse ekspansjoner, finnes det også en spillmodus som er unik for nettbrett-versjonen, kalt “Solitaire”. Dette er som navnet antyder en kabal-versjon av spillet. Her får du utfordringer i form av brikker som kommer i en forhåndsbestemt rekkefølge du skal prøve å lege slik at du får flest mulig poeng på minst mulig areal. Jeg har ikke spilt den noe særlig, og har mer sansen for å spille originalspillet mot AI-motstandere når jeg spiller for meg selv, så jeg tar meg heller ikke bryet med å komme med noen egen anmeldelse av den delen.

Grunnspillet koster for øyeblikket 70 kr. Ikke av de billigste Ipad-spillene, men jeg er villig til å betale en fair pris, også på internett, og dette er helt klart verdt pengene.

Positive sider:

 • Basert på et av mine favoritt-brettspill.
 • God adaptasjon av brettspillet.
 • Kjapt, enkelt og greit å spille.
 • Passer også for barn.
 • Glimrende egnet for Ipad-skjerm.
 • Egner seg også godt for to spillere.
 • Enkelt no-bullshit grensesnitt.

Negative sider:

 • Litt kjedelig design (noe som egentlig ikke er så farlig).
Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 117 access attempts in the last 7 days.