Foto: Sverre Bergli, NRKJeg har i et tidligere innlegg referert at NRK-sci-fi-serien Ta den ring nå har blitt gjort tilgjengelig på NRK nett-TV. Selvsagt måtte jeg få sett den. Og hva er konklusjonen? Den er interessant nok, men først og fremst fordi den er et interessant tidsdokument fra 1980-tallet. Og fordi den er norsk. Norsk science fiction. Hverken dramaturgi, skuespill eller effekter holder vel mål etter dagens standard. Den er og blir en typisk 80-talls NRK-produksjon.

Det betyr ikke at den ikke har interessante elementer. Historien er forsåvidt interessant nok, om man bare ser bort fra deler av den. Det samme er musikken, som på den ene siden er så urtypisk norsk (hovedtemaet er en variasjon over barneleken “Ta den ring”), men på den andre siden, med sitt kringkastingsorkester-arrangement gir oss en liten touch av Hollywood-storhet. Anne Marie Ottersen som seriens kvinnelige hovedrolle funker kanskje ikke fullt så godt. Hun egner seg nok bedre for Fredrikssons fabrikk enn som sexy sci-fi-heltinne. Den klassiske NRK-regien tilfører også det hele en stivhet som ikke helt funker. Dette blekner imidlertid i forhold til norske skuespilleres forsøk på å levere replikker på svensk – en detalj som virkelig tar nivået av kunstig og unaturlig til nye høyder.

Men tross alt – hvor mange gode norske forsøk på sci-fi-konspirasjoner og aliens har vi sett i norske filmer og serier? Og det gir jo underholdningsverdi i seg selv at ting foregår på kjente lokasjoner. Store deler av filmen foregår for eksempel i Trondheim, med blant annet Munkholmen, Nidarosdomen og Bakklandet som bakteppe. Og ikke minst – inni der er det til og med en gjesteopptreden av Knutsen og Ludvigsen – som seg selv. Det alene gjør jo hele serien verdt å se. Alt i alt er det fornøyelig å se på, bare ikke forvent et effekt-drama på Hollywood-nivå.

Marco Polo – Blindpassasjer er nok et bedre valg om du ikke har sett noen av NRKs klassiske sci-fi-produksjoner, men få med deg begge! Les også det NRK Beta har skrevet om serien og hvordan den havnet på nett. Kudos til gutta bak det prosjektet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 168 access attempts in the last 7 days.