Sverre  har levert sine topp 10 filmer for 2011. Da er det jo naturlig at jeg kommer med mine topp 10 tegneserier for 2011 (og litt på tide siden vi snart nærmer oss februar). Dette er en liste over serier jeg har fulgt i år, ikke enkeltnummer. And possible spoilers.

10. Ultimate Comics Spider-Man (All New – utgaven)

Brian M. Bendis har skrevet over 100 nr av Ultimate Spider-Man. I sommer så drepte de Peter Parker i denne serien og så ble Miles Morales den nye Spider-Man. Ultimate universet er ikke det opprinnelige Marvel universet, så Peter Parker eksisterer fortsatt der. Men dette utfallet ble en frisk pust (og ny nummerering, de startet på nummer 1 igjen) i en litt dalende USM-kurve, og en fire-fem nummer inn i serien har jeg lært å like både helten og noen av vennene hans. Ganke, bestevennen, er en morsom liten tegneserienerd. Snart kommer nok første volum i Trade Paperback, så prøv det ut. God lesing til store og små!

9. Incredible Hulk (Etter Fear Itself)

Etter den store sommereventen til Marvel så startet de nummereringen til The Incredible Hulk på nytt. Dette førte også til at Jason Aaron, som står bak geniale Scalped, fikk ta over og skrive om Hulken. Og Bruce Banner. Fordi her har Bruce og Hulken skilt lag. Fysisk. Banner blir litt gal av å ikke ha Hulken mer, og Hulken vil helst ikke bli plaget. Veldig bra start på serien, og 2012 vil nok gi mere Hulk Smash! og puny Banner.

8. Justice League (new 52)

The New 52 var DCs forsøk på å starte litt på nytt. Den første nye serien fra DC i sommer var nettopp Justice League nummer en. De første nummerene forteller hvordan Batman, Supermann, Green Lantern, The Flash, Wonder Woman, Aquaman og Cyborg samles for å bli det første Justice League-laget. Serien er skrevet av Geoff Johns  og tegnet av Jim Lee, så det er godt skrevet og flott å se på. Veldig bra start på the new 52 dette.

7. The Flash (new 52)

The Flash har lenge vært en av mine favoritter i DC-universet. Og selv om det er litt forvirrende å sette seg inn i bakhistorien, siden det har vært flere Flasher, så er nå Barry Allen versjonen av Flash som er den representative i det nye 52. Jeg liker virkelig den nye Flash rebooten også. Og håper vi får se noen av de klassise Flash-skurkene i løpet av 2012. Men hold dere unna fjorsommerens event Flashpoint. Gjeeesp.

6. Action Comics (new 52)

Grant Morrison. Hva skal jeg si. Jeg har et ambivalent forhold til Grant Morrisons tegneserier. Jeg klarte ikke å like den “legendariske” New X-Men serien hans. Jeg hatet Batman serien hans som har gått det siste årene. Men Supermann. Det kan han. All Star Supermann er en av mine favoritt Supermann-historier gjennom tidene. Og i den nye Action Comics-serien så er han tilbake med den beste av de nye DC-seriene som jeg leser. Her får vi se hvordan det går med Supermann tidlig i karrieren som superhelt. (Nei det er ikke Smallville). Pick it up. Trade Paperbacken kommer vel til våren, men digitalt er de første nummerene nå til 17 kr stykket ca.

5. Journey into Mystery

Denne serien er litt spesiell. Thor kjenner vel de fleste til nå, etter filmen i fjor sommer (som jeg likte godt). I filmen er Loke (Loki) den store skurken. Han har også vært skurken i flere tilfeller (de fleste) opp igjennom Thors tegneserier. Men uansett hva Loke finner på, så tilgir Thor ham rett som det er. Etter Asgard fallt tidlig i fjor, så ofret Loke seg for å redde gudene fra Norman Osborns (the Green Goblin) gale planer for å knuse de. Thor kunne ikke la broren sin være død lenge, så han gjennopplivet ham som ung gutt, og nå er Loke på eventyr i denne serien. Mislikt av alle andre gudene, sammen med ravnen Ikol (les det baklengs dere, så får dere et hint til hvems “voksne” bevisthet som er fanget i fugelen). Serien er bra. Og Loke er en luring, og det er morsomt også. Anbefalt lesning, så absolutt!

4. Daredevil

Daredevil hadde en bra periode med Bendis bak rattet, og Ed Brubaker senere. Masse mørk og herlig superheltkrim. Så dabbet det litt av det siste året, og så hadde han en litt kjedelig event, hvor han var besatt av en demon. Og så måtte Matt Murdock (Daredevil) ut å finne seg sjæl, og så kom han tilbake. Denne gangen med Mark Waid bak rattet. Denne gangen er det ikke så mørkt og trist. (Daredevil har vel fått en to – tre kjærester drept opp igjennom årene). Her skrives en DD som minner meg mye om hvorfor jeg ble hekta på tegneserier for ca. 10 år siden. Stilen i serien er veldig klassisk, og minner om de gode årene på 60-tallet. Måten Paolo Rivera, som tegner, får fram hvordan DD bruker de andre sansene sine rent visuelt (siden DD er blind) har også en flott vri. Og historien er bra.

3. Avengers Academy

Marvels store helter i The Avengers kommer på kino nå til våren. Jeg anbefaler selvfølgelig alle å plukke opp litt Avengers for å lese seg opp. Det er mange gode historier servert der opp igjennom årene. Men denne topp ti lista er lite preget av at de mest kjente heltene er samlet på et lag. Det er en av spin-offene som virkelig har hatt et knall år. Og vært knall siden starten. Avengers Academy er historien om en gjeng unge helter som blir tatt inn i varmen av noen klassiske Avengers, og får gå i skole for å lære seg å bli superhelter. Men så oppdager ungdommen hvorfor de har blitt tatt inn i varmen, og så utspiller det seg litt drama. Her har historiene og forholdene mellom karakterene i historiene bydd på mye spenning. På slutten av året så dro de inn litt nye karakterer i gjengen også, som gjør spenningen mellom de gamle og nye også interessant. Veien til å bli en god helt er ikke enkel. Men det gjør seg godt som lesestoff.

2. Morning Glories

Fra en skole til en litt anderledes en. Morning Glories er historien om seks tenåringer som skal begynne på en prestisjetung skole, med noen skjeletter i skapet. Bokstavelig talt.  Dette er ingen “High School Musical” for å si det slik. Ganske tidlig i serien må hele den nye gjengen på skolen (de seks) sitte igjen etter skoletid, og da fylles selvfølgelig klasserommet de sitter i med vann. Og det er bare starten på mysteriet. Etter hvert får vi litt mer bakgrunnsinformasjon om hver enkelt av gjengen. Da lærer vi fort at noen av de kanskje har litt mørkere historie enn vi først antok. Hvert nummer har gitt meg nye spennende vrier. Og heltene er ikke altid som vi tror. En av mine sterkeste anbefalninger skal du lese noe som er litt mystisk men ikke superheltaktig.

1. Amazing Spider-Man

Amazing Spider-Man har i de siste par årene vært en hel serie med gode historier. Det er klassisk Spider-Man som jeg elsker det. Karakterene rundt vår helt Peter Parker er også interessante og gjør dette til en nokså bra dramaserie, som den var i gode gamle dager. 2011 gav oss Spider Island. Alle innbyggerne på Manhatten får Spider-Man krefter. Men selvfølgelig går ikke det helt bra, og det er en gal skurk som står bak. Og ellers har de klassiske Spidey skurkene rett som det er en opptreden, og det er bestandig herlig. Kongen av superhelter fortjener virkelig serien slik som den er nå. Så får vi se om neste året blir like bra som 2011. Åja, jeg glemte det nesten: “Jolly” John Jonah Jameson, Jr. med kreftene til Spider-Man. Nuff’ Said.

 

 

2 Responses to Topp 10 tegneserier jeg har lest i 2011

  1. Sverre says:

    Jeg deler vel ikke helt din entusiasme for Spider Man. Falt vel egentlig litt av Marvel-lasset etter Dark Reign. Likte ikke Siege noe særlig. På tide å hoppe på igjen, kanskje? 3, 4 og 5 høres jo potensielt bra ut. Og så var spørsmålet om jeg skal gå for TPer eller prøve meg på iPad-versjonen… Hmm…

  2. Eirik Uthus says:

    Jeg er kanskje litt biased når det kommer til Spider-Man. Men det var Spidey som fikk meg inn i tegneseriene. Og jeg er stor fan av litt klassisk Spidey-morro som jeg synes serien har vært i de siste årene. Akkurat som Daredevil nå rører litt på den klassiske følelsen og ut av det mørke, dystre som serien har vært i de siste årene. Det er noe som heter alt for mye “dark and gritty”. Det kler ikke Spider-Man, men Batman er blitt definert akkurat der. Daredevil var bra når det var mørkt, men det er også bra nå 🙂

    Siege var ikke så underholdende, men det ga meg Journey into Mystery, så jeg skal ikke klage 🙂 Jeg vet ikke om du likte Runaways, men de kommer på gjesteopptreden i Avengers Academy i mars/april. Jeg gleder meg selvfølgelig, for de har vel en plass blant mine topp ti Marvel serier igjennom tidene 🙂

    Det dumme med Marvel er at de ikke følger samme strategi som DC når det kommer til digitalisering. Ikke alt kommer på samme dag (men de starter med det i mars), og de setter ikke ned prisen med en dollar etter det har gått en måned siden release. Dette gjør DC, og det har fått meg til å lese mye Batman og Superman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 221 access attempts in the last 7 days.