Daft Punk kom endelig med et nytt album. I den sammenheng tenkte jeg at jeg skulle utfordre meg selv, og alle andre som har et forhold til Daft Punk, ved å plukke ut de fem (5) låtene jeg liker best fra bandet. Kort liten historie: Jeg startet min interesse for litt fransk elektronika med Daft Punk i 1997. Homework er en gave fra Frankrike større enn Frihetsgudinnen, Champagne og Cognac til sammen. Daft Punk åpnet øynene mine for Air, Cassius og senere Justice. Selv om alt kanskje startet med en liten fascinasjon av Jean Michel Jarre? Daft Punk og Air må kanskje fortsatt krangle litt om tronen hos meg (første plassen på denne listen vs Sexy Boy), men de er to svært forskjellige duoer. Men Daft Punk er nok hovedgrunnen til at fransk elektronisk musikk er noe som jeg bestandig vil ha mitt hjerte nært.

5. Contact – fra albumet Random Access Memories

Jeg har falt fullstendig for denne låta. RAM har mange fine låter. Men det er to som tar meg med på nye (tilbake til gamle?) høyder. Contact og Giorgio by Moroder. Jeg kunne nok godt satt opp begge på nr 5. Men jeg har valgt å lage en liste der jeg må prioritere fem. Jeg landet på Contact. Giorgio by Moroder er en fantastisk historie med et herlig sound-track, men den kan virke litt lang. Selv om hele låta egentlig er en flott greie.

Contact tar meg med på en tur til rommet. Dette ser jeg for meg er en låt jeg kommer til å elske vinterhalvåret i Norge. Jeg har bestandig noen vinterdepresjoner, men Contact har en fantastisk “løft-meg-opp”-følelse. Samt at jeg har så veldig troen på at dette kan være et passende tema, ved siden av David Bowies “Life on Mars” når vi endelig koloniserer Mars. Denne løfter meg opp. Og selv om kanskje RAM ikke er Daft Punks sterkeste album, så er de to sangene jeg nevner så langt verdt å høre på albumet et par ganger.

 

4. Harder Better Faster Stronger – fra albumet Discovery

Discovery. Jeg brukte så lang tid på å like dette albumet. Mest fordi jeg mener at det skiller seg noe fra Homework (debutalbumet), som var et album jeg forelsket meg masse i. Jeg lærte derimot av dette albumet at Daft Punk er ikke et band der du kan forvente “what’s next”. Harder Better Faster Stronger er en herlig låt med enkle rytmer, og et veldig enkelt budskap. Sangen har jo også gitt oss et par fantastiske YouTube-fenomener, representert av denne:

og denne:

 

3. Around The World – fra albumet Homework

Denne låta er magisk! Lang og magisk (litt som det bruden sa)… Dette var lett min andre favoritt fra Homework albumet. Den er bare kjempeflott. Med flott kan jeg mene noe enkel, men derfor er det lett å være med på den. Og teksten. Det er ikke noen lang tekst. Det er ikke noen fysisk krevende teskt å pugge. Det er en tekst som du bare blir nødt til å telle. Hvor mange ganger? Hvor mange ganger kan disse franskmennene si “Around the world”? Jeg husker fortsatt godt en kveld jeg kom hjem fra fest. ca. 16/17 år. Slo på MTV og telte antallet “Around The World”. Nå vil jeg ikke spoile hemmeligheten for dere. Så værsegod, tell:

 

2. Aerodynamic – fra albumet Discovery

Denne låta. Når jeg setter meg ned og hører på denne i dag, og så hører jeg på det nye albumet (RAM), så hører jeg mye av inspirasjonen fra seg selv. Ikke fult så disco, men det er noe med melodien og rytmen som minner om det. Jeg har tidligere nevnt at jeg slet med å like Discovery. Jeg tor denne låta vant meg over. Den er er så tøff. Og litt som Contact, bygger den bare opp seg selv. Til et eller annet episk. Og jeg blir bare nødt til å høre gjennom hele låten for å nå “målet”. Hele Discovery-albumet har en fantastisk anime-serie bak seg. One More Time er starten. Den er nesten verdt å nevne, siden jeg ikke fikk plass til den blant topp fem. Men ingenting slår oppbygningen i Aerodynamic!

 

1. Da Funk  – fra albumet Homework

Definisjonen på Daft Punk. Dette var så enkelt som den første hitten. Den var sær, anderledes og hadde en utrolig fascinerende musikkvideo. Dette var på MTV-tiden, hvor musikkvideoer hadde en betydning. Denne fengslet meg særlig. Dette er fortsatt den kuleste låta fra Daft Punk, selv om den er fra 1997. Jeg tror dette albumet, og spesielt kanskje denne låta (med Around The World) vil stå seg igjennom noen tiår til. Folk som først nå oppdager Daft Punk med “Get Lucky”, bør raskt bli introdusert til den franske elektronikaens førstelåt. Dette er sjela flere av de jeg nevnte tidligere kom fra. Uten denne ville jeg (kanskje) aldri brydd meg om fransk musikk. Dette vil nok toppe både denne listen, min topp fem fransk elektronka, topp fem verdensomspennene elektronika, og er nok sikret en plass blant mine topp ti sanger igjennom tidene. Denne betydde mye for en femten år gammel gutt.

 

Jeg kan prøve å lage flere av disse topp fem listene av andre artister jeg elsker. Men denne passet akkurat i dag. Åge Aleksandersen kommer til Oslo i juni, så kanskje jeg skal prøve med en trøndersk vri da? Uansett. kommenter. Jeg har ikke fasiten. Og denne listen var vanskelig å prioritere. Ha en fantastisk Daft Punk tid!

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 221 access attempts in the last 7 days.