I 2013 holdt Marvel seg på et relativt godt nivå kvalitetsmessig. Til og med to av tre “eventer” var av en så bra kvalitet at jeg kan anbefale de. Sky den tredje dog (Age of Ultron). Image Comics presenterte leserne for fenomenale inntrykk, både gjennom historie og tegninger. Dark Horse Comics leverer kanskje den beste Star Wars serien noensinne, samt at de gir ut George Lucas “original” utkast til den opprinnelige Star Wars sagaen i tegneserieform. Nå har Disney brukt sin lisenseiermakt og gitt lisensen til sin egen Marvel Comics fra 2015, så vi får se hva som skjer med Star Wars neste år. IDW, som generelt har lisensbaserte serier, avslutter verdens beste horror tegneserie Locke & Key. Av de store så skuffet DC Comics meg noe voldsomt. Mest på grunn av elendige redaksjonelle avgjørelser, men også fordi at stort sett hang ingenting av det de publiserte (som jeg abonnerte på) på greip. Det finnes unntak. Mine topp 10 for 2013 inkluderer KUN serier som har blitt publisert og jeg har lest regelmessig i 2013, dvs. ingen samlealbum eller andre jeg har lest som ble utgitt tidligere år. Og en liten spoiler: Listen er for første gang (nesten) uten Spider-Man! God fornøyelse.

comics2013

 

10. Superior Foes of Spider-Man (Marvel Comics)

 

superiorfoes

2013 har vært Doctor Octopus sitt år. Mest fordi at Superior Spider-Man har vært historien om Spider-Man med Octavius bak spakene i stedet for Peter Parker. Det har vært en gjennomsnittlig bra serie, men må nok stille seg i skyggen for høstens store underdog. Superior Foes of Spider-Man trekker fram fire-fem av Spider-Mans (minst) skumle skurker og forteller historien om dem og deres laginnsats. I spissen står Boomerang… Ja han som kaster boomeranger. Sammen med Shocker, Speed Demon, Overdrive og den nye Beetle. Dette er Olsenbanden i tegneserieform, med noen superkrefter. Morsomt skrevet av Nick Spencer. Herlig tegnet av Steve Lieber.

 

9. Fatale (Image Comics)

Hva er vel ikke en krim-noir historie uten en femme fatale? Derav Fatale. Fatale av Ed Brubaker og Sean Phillips har vært gjennomført og fenomenal i 2013. Krimen og den litt smått Lovecraftaktige horroren som historien har gitt oss en god og stemningsfullt historie. For dere som liker mørke krimhistorier, med et noe okkult bakteppe, så vil jeg absolutt anbefale Fatale. Image Comics har nettopp innledet året med å gi disse to skaperne FRIE tøyler hjemme hos Image, noe som betyr mere fra (muligens) de beste krimserieskaperne i amerikansk tegneserieindustri akkurat nå.

 

8. Avengers Arena (Marvel Comics)

Battle Royale, The Running Man og The Hunger Games. Dette er vel noen ting man kan assosiere med Avengers Arena, hvor flere av Marvels tenåringshelter ble fanget i et siste-levende-helt-vinner scenario av skurken Arcade. Det som mange fryktet skulle bli “Marvel kills of lots of C-lister teen Heroes”, ble egentlig et veldig godt tenåringsdrama hvor du faktisk fikk følelser for karakterene i serien og ingen av dødsfallene føltes “meningsløse”. Dennis Hopeless og Kev Walker klarte å lage en serie med mening ut av et konsept mange kan være skeptisk til når favorittkarakterene skal være med.

 

7. Manhattan Projects (Image Comics)

Manhattanprosjektet ga oss jo atombomben. Men hva om dette ikke var alt. Hva om dette også bestod av mange gærninger som besøkte andre planeter/dimensjoner, samarbeidet med russerne, og Oppenheimer bare var den kanibalistiske broren sin som utga seg for å være sin egen bror. Joda, Hickman har her mange sprøe ideer og historier å fortelle. Fjorårets høydepunkt er den interne stridigheten mellom nettopp Oppenheimer og Oppenheimer inne i hjernen til Oppenheimer. Hvis du synes jeg skrev mye Oppenheimer, så er det ingenting mot det som skjer i Manhattan Projects. Gode tegninger av Pitarra gjør dette til en sprø lesning som må oppleves.

 

6. Young Avengers (Marvel Comics)

younga

Young Avengers er en leken tegneserie, hvor historien og tegningene får eksperimentere litt. Dette er historien tenåringsproblemer og hvordan tenårings-Avengers redder verden fra farer som de voksne ikke kan se. Kieron Gillen har skrevet en god historie og får fram nok tenåringsangst, men det er tegningene til Jamie McKelvie som er virkelig høydepunktet i serien. Og i fjor jublet jeg over unge Loke i Journey into Mystery. Historien hans fortsetter her i Young Avengers.

 

5. East of West (Image Comics)

Jonathan Hickman og Nick Dragotta forteller her om apokalypsens fire ryttere, en hevnhistorie satt i et sci-fi western dystopisk USA. Hickman bygger en interessant verden hvor Døden er en Clint Eastwood på hevntokt og de fire rytterne har som mål å drepe USAs president. Tegningene av Dragotta er også av det gode slaget, som gir stemningsbilder fra en dystopisk verden.

 

4. Trillium (Vertigo Comics)

trillium

Jeff Lemire har skrevet og tegnet denne science-fiction romantiske historien. Ikke bare er dette en spennende og god historie, men Lemire bruker serien til å eksperimentere litt med tegneserier som fortellersjanger. Det første nummeret er egentlig to nummer i et, hvor du først må bestemme deg om du skal lese hennes eller hans historie først. Siden dette nummeret har to forsider og du leser en historie riktig hvis du starter med den ene siden, og motsatt. I flere nummer i serien finner Lemire nye måter å fortelle kjærlighetshistorien mellom to tidsreisende ganske så godt.

 

3. Lazarus (Image Comics)

En framtid hvor de store kriminelle familiene har delt opp verden seg i mellom, og hiarkiet er: Familie, de som jobber for familien, og Waste. Disse familiene har også brukt genteknologi til å utvikle et godt trent “familiemedlem” som beskytter familien. Disse familiemedlemmene blir kaldt Lazarus. Denne serien handler om Forever Carlyle, Carlyle familiens Lazarus. Og hun er tøffest. Greg Rucka og Michael Lark har laget en spennende framtidsserie med mye action og familiedrama.

 

2. Hawkeye (Marvel Comics)

Takk til Marvel som tenkte: “Selvfølgelig vil han pil-og-buemannen fra Avengers fungere særdeles godt i sin egen tegneserie.” Sannsynligvis tenkte de ikke slik siden Hawkeye har hatt flere soloserier før. Men denne gangen traff de blink. Hawkeye er den beste superheltserien akkurat nå, og det er kanskje fordi den ikke virker som en superheltserie? Hawkeye forteller historien til Clint Barton (aka Hawkeye) når han ikke driver og redder verden/universet fra farer med Avengers. Her får vi se hvor vanskelig det er å drive et borettslag, hvordan være mentor for neste generasjons Hawkeye, Pizzadog og andre historier. Matt Fraction og (i all hovedsak) David Aja har gitt en perle av en serie. Serien har også 2014s beste tegneserieforsider.

 

1. Saga (Image Comics)

lying-cat

Den noe episke sci.fi/fantasy-serien fra Brian K. Vaughan og Fiona Staples, som vant mitt hjerte i 2012, har fortsatt å være en god og kreativ tegneserie hvor du aldri kan forvente hva som skjer i neste nummer. Det er pent å se på, spennende å lese, og karakterene er lette å bli glad i. Den har noen klassiske trekk fra Romeo og Julie (forbudt kjærlighet), en katt som sier i fra om noen lyver, et romrakettre og litt magi og laservåpen. Alt som hører med, samt noe til. Denne serien kan ikke anbefales nok fra min side. Skal du lese ÉN tegneserie i 2014, så les denne. Helst skal du lese flere, men absolutt skal denne være med blant dem du leser.

 

Honourable mentions (i uprioritert rekkefølge)

 • Star Wars. – Dark Horse har med Brian Wood gitt en god fortelling satt i perioden rett etter “A new Hope” hvor “Rebel Alliance” leter etter en ny plass å ha en base.
 • Superior Spider-Man – Hva skjer om Peter Parker “dør”, men Doctor Octopus tar over kroppen og blir den nye, bedre (i Doc Ocks øyne) Spider-Man?  Gjennomført bra hele 2013. Dan Slott fortjener mye skryt, og alle “Spider-Man fans” som sender drapstrusler til ham fortjener straff og selvfølgelig ikke å kalle seg Spider-Man fans.
 • Private Eye – Digital, betal så mye du vil serie, fra Brian K. Vaughan og Marcos Martin. Historien er satt i en framtid hvor internett ble lagt ned etter at “skyen sprakk” og all informasjon om alle ble lekket til alle.
 • Revival – Jeg liker ikke zombier. Men jeg liker intelligente variasjoner av temaet folk står opp igjen fra de døde. En ekte god rural grøss/mysterium-serie dette. Av Tim Seeley og Mike Norton.
 • Batman/Superman – Jeg er ingen stor Batman eller Superman fan. Men når Greg Pak skulle skrive serien måtte jeg sjekke det ut. Jeg er veldig glad for det. Den første historien har herlig uvanlige tegninger til å være en av de to store, og en fin historie om når Bruce og Clark møttes i barndommen, og for første gang som maskerte menn.  Historien er tegnet av Jae Lee.
 • Locke & Key – Den skumleste serien jeg leser for tiden. Veldig flott fortalt av Joe Hill og Gabriel Rodriguez om tre barn/ungdommer som oppdager at huset de bor i har en historie og masse nøkler som åpner spesielle ting. Serien ble ferdig i 2013, men jeg får ikke lest slutten før i 2014. Grue-gleder meg!
 • Green Arrow – Enda en pil-og-bue-helt. Denne gangen fra DC. Kanskje en av DCs svakeste titler etter the New 52 fikk ny skribent og tegner. Velkommen Jeff Lemire og Andrea Sorrentino. En av de beste DC-seriene pt. i mine øyne. Hopp direkte til #17 New 52 hvis du skal plukke dette opp.
 • X-Men Franchisen. – Vanskelig å trekke ut en enkelt X-Men serie som er den beste, siden hele franchisen er gjevnt over god og de hadde den beste “eventen” i tegneserieåret 2013. Battle of the Atom er en herlig miks av intern kamp i X-leiren og tidsreisekaos. Anbefaler alle seirene. Men måtte du velge en, velg All-New X-Men hvis du liker de klassiske, X-Men hvis du liker rene kvinnelag, Wolverine & the X-Men hvis du liker crazy mutantskole konseptet eller Uncanny X-Men om du mener Scott Summers (Cyclops) har rett. Alle er uansett bra lesestoff.

Det var det beste fra 2013 i mine øyne. Ser dere der ute og ha et godt tegneserieår i 2014! 🙂

Tagged with:
 

3 Responses to Topp 10 tegneserier jeg har lest i 2013.

 1. Sverre says:

  I år har jeg rett og slett lest veldig lite tegneserier – i alle fall nye ting. Høres ut som en del snadder her jeg må plukke opp.

  Og når Eirik anbefaler andre ting foran Spider Man så må det jo være bra. 🙂

  • Eirik Uthus says:

   Hehe, ja. Jeg sier ikke at Spider-Man er dårlig. Jeg sier bare at de ti her er bedre. Og det gjør meg selvfølgelig litt vondt å utelatte Spidey, men regner med det ordner seg i 2014 når Peter Parker kommer tilbake 😉

 2. Eirik says:

  Saga var et veldig hyggelig bekjentskap ja, som trygt kan anbefales til alle og enhver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.

Bad Behavior has blocked 221 access attempts in the last 7 days.